Σαρανταπέντε (45) χρόνια πριν. Στο ορεινό χωριουδάκι της Αρκαδίας μόλις είχε έλθει η τηλεόραση. Σε καναδυό καφενεία. Οι ντόπιοι ενθουσιασμένοι, σχεδόν εκστασιασμένοι. Συνέρρεαν μαζικά το απόγευμα, προκειμένου να «παρακολουθήσουν», κυρίως το δελτίο ειδήσεων (να ενημερωθούνε για το τι γίνεται παραέξω, για το τι λένε «αυτοί που ξέρουν»).
Τα νέα που άκουγαν, μεταφέρονταν πολύ γρήγορα σε όσους δεν προλάβαιναν ή δεν μπορούσαν να ενημερωθούν. (Τ’ άκουσες; Το είπε η τηλεόραση!).
Λίγο καιρό αργότερα, ήταν φανερό ότι κάτι περίεργο συνέβαινε.
Οι «ειδήσεις» που κυκλοφορούσαν ήταν όχι μόνο πρωτάκουστες, αλλά και εξαιρετικά πολύπλοκες. Έως εξωφρενικές. Και σε κάθε περίπτωση φρικαλέες.
«Σεισμός στην Αθήνα, εκτροχίασε τρένο, διακόσιοι επιβάτες πνίγηκαν»!
Όσοι είχαν κάποια στοιχειώδη παιδεία, απορούσαν όχι μόνο με την ποιότητα των ειδήσεων που ακούγονταν από στόμα σε στόμα, αλλά και με την στωικότητα που αυτές γίνονταν δεκτές. (Ειδήσεις όπως αυτή για τους πνιγμένους του τρένου προκαλούσαν σταυροκοπήματα και μετά το «ο Θεός να μας φυλάει» οι συμπαθείς χωρικοί συνέχιζαν απτόητοι τη ρουτίνα τους).
Τι συνέβαινε;
Τίποτε πρωτότυπο!
Απλώς, μεταξύ πρέφας, κρασιού, καπνού και αφόρητης φασαρίας, ορισμένοι ευφάνταστοι έκαναν συρραφή των ειδήσεων του δελτίου (ό,τι προλάβαιναν να «πιάσουν», όπως προλάβαιναν να το «πιάσουν»), με φυσικό αποτέλεσμα ανύπαρκτες ειδήσεις. (Σεισμός στην Αθήνα χωρίς θύματα, εκτροχιασμός τρένου στην Ινδία με άγνωστο αριθμό θυμάτων, πλημμύρες στο Μπαγκλαντές με 200 πνιγμένους. Αυτά είχε πει η TV.).
Σαρανταπέντε (45) χρόνια μετά. Διαδικτυακός «ειδησεογραφικός» τόπος (δημοτικού «βεληνεκούς» εντός λεκανοπεδίου Αττικής). Σελίδα στο facebook. Εμφανίζεται η παρακάτω «είδηση».
Προσοχή στον τίτλο: το πασίγνωστο φάρμακο αποσύρθηκε λόγω απαγορευμένων ουσιών.
Και τώρα η είδηση αναλυτικά, από το ίδιο σάιτ (screenshot).
Εξωφρενικό; Βεβαίως!
Παριστάνοντας τον ηλίθιο, αφήνω ένα σχόλιο «καμπανάκι», μήπως κανείς φιλοτιμηθεί να…
Μάταιος κόπος. Μια μέρα μετά ένας έχει κάνει like στο σχόλιο, 16 έχουν κάνει like την "είδηση" και 32 την έχουν κάνει share (αμάσητη).
Οι παλαιοί, αγνοί, αναλφάβητοι, άνθρωποι του μόχθου σ’ εκείνο το χωριουδάκι είχαν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Οι σύγχρονοι πρωτευουσιάνοι εγγράμματοι ειδησεογράφοι και χρήστες του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, τι δικαιολογία έχουν;
4 σχόλια:
Περίμενες νά διαβάσουν τό σχόλιο; Οί πιό πολλοί δέν διαβάζουν αυτά πού γράφουν οί ίδιοι!
Έλα μου ντε! Ου γαρ οίδασι...
Καλημέρα!
https://elasb-triaina-gm.blogspot.gr/2017/09/pst1.html
Άντε να αρχίσουμε!
Αριστείδη μεστέ, δίκαιε και σεβαστέ,
εννέα μήνες πέρασαν, μα εσύ ούτε σεφτέ.
Και γκαστρωμένος να ‘μουνα θα είχα πια γεννήσει
και θυμωμένος να ‘σουνα, θα μ’ είχες έστω φτύσει.
Αλήθεια δεν είχα σκοπό, τσιμπούρι να σου γίνω
Κι αντί για μια να γράφω δυο, λες και ληγμένα πίνω.
Μα είναι αποτέλεσμα, των ανησυχιών μου,
όπως ευστόχως πρόσεξες, μα και των ιδεών μου.
...
η συνέχεια εδώ...
http://elasb-triaina-gm.blogspot.gr/2017/09/pard2.html
Δημοσίευση σχολίου