Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Φύλλο συκής οι πολιτικές και νομικές προσεγγίσεις τού Σκοπιανού προβλήματος. Η γύμνια των ιμπεριαλιστών όμως δεν κρύβεται.



Αρκετοί ειδικοί (χωρίς εισαγωγικά), όπως πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, διπλωμάτες και άλλοι, αρθρογραφούν τελευταίως για το Σκοπιανό πρόβλημα, με επιχειρήματα είναι η αλήθεια, σε πλαίσιο επιστημονικό και με όρους πολιτικής φιλοσοφίας, με καλές ως φαίνεται προθέσεις, και νηφάλια. 

Οι άνθρωποι αυτοί, άγνωστοί μου οι περισσότεροι, στους οποίους δεν καταμαρτυρώ κάτι, εκφράζουν και αναλύουν τη γνώμη τους, όπως έχουν κάθε δικαίωμα και αποβλέπουν βεβαίως στην ενημέρωση των υπολοίπων που δεν έχουμε εξειδικευμένο επί του θέματος υπόβαθρο. 

Μία τέτοιου είδους ανάλυση, εκπαιδευτική θα την έλεγα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Δυστυχώς θα πρέπει να είμαι ωμός. Να απορρίψω, όχι ασφαλώς την ουσία των λεγομένων και γραφομένων τους (δεν δύναμαι να την κρίνω), ούτε την αναγκαιότητά τους, αλλά τη χρησιμότητά τους. 

Ως βάση της δικής μου σκέψης, χρησιμοποιώ την κυνική, ισοπεδωτική πράγματι, φράση του Αμβροσίου Μπιρς: «Πολιτική = πόλεμος συμφερόντων, μεταμφιεσμένος σε υγιή αντιπαράθεση αρχών και αξιών». 

«Προκατάληψη» θα πείτε και μάλλον θα έχετε δίκαιο σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι πρακτικώς, δύσκολα θα μπορέσετε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας πολιτικούς με αποδεδειγμένα αγνά ελατήρια. 

Δυστυχώς λοιπόν, η εντιμότητα των θεωρητικών αναλυτών και οι σπουδαίες ιδέες που μεταχειρίζονται, επέχουν θέση φύλλου συκής. Τις προβάλλουν οι έχοντες συμφέροντα, με σκοπό να κρυφτούν από πίσω τους, όταν διαπιστώνουν ότι η δυσφήμιση των αντιφρονούντων δεν έχει αποτέλεσμα. 

Καμία σημασία δεν έχουν οι διαφορές εννοιών όπως εθνότητα, εθνικότητα, ιθαγένεια, όταν έχουμε να κάνουμε με οικονομικές και στρατιωτικές αυτοκρατορίες. Αυτές είναι ωραίες συζητήσεις για υγιείς κοινωνίες. Όταν το διακύβευμα είναι βάσεις θανάτου, περιττεύουν. 

Ας γίνει καθαρό: 

δεν μας ενδιαφέρουν οι νομικές, φιλοσοφικές και πολιτικές λεπτομέρειες του Σκοπιανού, εφόσον πίσω από το πρόβλημα αυτό κρύβονται συμφέροντα ισχυρών με βεβαρημένα μητρώα. 

Αδιαφορούμε για τις νομικές και πολιτικές αποχρώσεις μιας συμφωνίας που ως μοναδικό σκοπό έχει τη δημιουργία τετελεσμένων προς όφελος ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. 

Δεν ασχολούμαστε με νομικές και πολιτικές διατυπώσεις γραφειοκρατικών κειμένων που συντάσσονται ερήμην του λαού. 

Το Σκοπιανό ζήτημα είναι δημιούργημα απολυταρχικών καθεστώτων του παρελθόντος, το οποίο υιοθέτησαν απολυταρχικά καθεστώτα του παρόντος, για να εδραιώσουν το εξίσου απολυταρχικό μέλλον τους. 

Αντί άλλου επιλόγου, σας παραθέτω απόσπασμα του βιβλίου «Εθνικισμός εξ Αριστερών» («Nationalism from the Left») του κυρίου Γιάννη Σύγκελου, από τις εκδόσεις Brill, σειρά «Βιβλιοθήκη Βαλκανικών Σπουδών» 2011, σε δική μου μετάφραση από την αγγλική. Το έργο εξετάζει την ιστορία του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων και στη σελίδα 30 διαβάζουμε (εντός παρενθέσεων δικές μου επεξηγήσεις): 

«… η Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1920 και σύντομα έθεσε το Μακεδονικό ζήτημα σε υψηλή προτεραιότητα. Η Κομιντέρν (η 3η Διεθνής) πίστευε ότι το σύνθημα για ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη, θα έφερνε τις μειονοτικές οργανώσεις όπως η IMRO (Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση Εσωτερικού· λίγο πιο πάνω ο συγγραφέας την ορίζει σαφώς ως «σημαντική παραστρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση, που είχε καταστεί κράτος εν κράτει στην περιοχή τού Πιρίν») σε συμμαχία με τους κομμουνιστές και θα διευκόλυνε τον σχηματισμό ενιαίου επαναστατικού μετώπου, το οποίο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις Βαλκανικές Μοναρχίες και να συνεργαστεί με την Σοβιετική Ένωση.». 

Γι’ αυτό λοιπόν πρόκειται: 

Για Εθνικισμό εξ αριστερών των γειτόνων μας, τον οποίο υιοθέτησαν οι σύγχρονες υπερδυνάμεις προς το δικό τους συμφέρον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: