Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Μόνο οι νόσοι διαγιγνώσκονται! Όχι οι ασθενείς! Τη βοήθειά σας παρακαλώ, για να μην καθιερωθεί και αυτός ο ξενισμός!



Προ ημερών υπέβαλα γραπτώς στον καθηγητή Γλωσσολογίας κύριο Γ. Μπαμπινιώτη το παρακάτω ερώτημα: 

ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, Ή ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ; 

Τόνισα ότι τελευταίως το διαδίκτυο βρίθει δημοσιεύσεων τού τύπου «ο τάδε διαγνώσθηκε με καρκίνο». 


Σημείωσα πως εντύπωσή μου είναι ότι πρόκειται για κατά λέξη μετάφραση αγγλικών κειμένων όπου πράγματι αναφέρεται ότι «the patient was diagnosed with...», η οποία τείνει να επικρατήσει και σε πρωτότυπα γραπτά της νεοελληνικής. Ωστόσο, όπως επεσήμανα, αντίστοιχη ελληνική έκφραση κατ’ εμέ δεν υφίσταται και γι αυτό τού ζήτησα την, έστω και άτυπη, «γνωμοδότησή» του. 

Ο κύριος καθηγητής μού έκανε την τιμή να απαντήσει αμέσως και σαφώς: 

Πράγματι πρόκειται για ξενισμό, μεταφραστική απόδοση τού αγγλικού (was diagnosed with…, πλασμένου μάλιστα από το diagnosis/διάγνωσις και όχι από το ρήμα!). Το ελληνικό παραμένει «η διάγνωση τής ασθενείας/πάθησης τού Χ. έδειξε ότι πρόκειται για….». 


Παρακαλώ τους αναγνώστες μου να προωθήσουν καταλλήλως το παρόν κείμενο και να επισημαίνουν τον ξενισμό όποτε τον αντιλαμβάνονται, ώστε να μην καθιερωθεί και αυτός όπως, δυστυχώς, πολλοί άλλοι. 
Ευχαριστώ! 

10 σχόλια:

Αυτόλυκος είπε...

Ευχαρίστως νά τό προωθήσω φίλε μου, αλλά πώς νά μήν καθιερωθούν οί ξενισμοί όταν οί περισσότεροι κουβαλάνε ξενιστές; Τύφλα νά 'χει τό Άλιεν καί η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ!

mnk είπε...

Αυτόλυκε, αν μου επιτρέπεις, μια διόρθωση σε άλλη μια συνηθισμένη διαστροφή των όρων:

Ξενιστής είναι ο φέρων τον ξένο, ο φιλοξενών ενίοτε εν αγνοία του.
Ο "ξένος" (=alien) είναι ο εισβολέας, το παράσιτο.

Παρα-σιτώ=θρέφομαι εις βάρος άλλου.
Σιτώ=τρώγω, εκ του σίτος=σιτάρι.
Εξ ου και α-σιτία, νη-στεία (νη-σιτία/νηστεία) [τα α- και νη- στερητικά].

Δηλαδή, η Σιγκούρνεϊ ήταν ο ξενιστής και το Άλιεν ήταν το παράσιτο που εισέβαλε λάθρα στο σώμα της, διείσδυσε κρυφίως στον οργανισμό της.

Ομοίως, η ελληνική κοινωνία είναι ο ξενιστής για τα μιλιούνια των λαθραίων εισβολέων που διείσδυσαν απ' τα σύνορα.
Αυτοί είναι τα Άλιεν (alien μεταφρ.=ξένος, αλλοδαπός), τα παράσιτα που παρα-σιτούν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

(Σε περίπτωση μικροβιακής ή παρασιτικής εισβολής στον οργανισμό, τον λόγο έχει το ανοσοποιητικό με τα αντισώματά του. Αν οι μηχανισμοί άμυνας αποτύχουν, ο ασθενής "καταλήγει", ήτοι τινάζει τα πέταλα, ατενίζει τα ραδίκια ανάποδα και ρεμβάζει στο υπερπέραν...)

mnk είπε...

Αριστείδη,

Η άλλη πολύ μεγάλη βλακεία που βγάζει μάτι, με τον "εισοδισμό", πως σου διέφυγε; Το χρησιμοποιούν κάποιοι φραγκοσπουδαγμένοι "μεταφραστές", που απαξιώνουν ως αγράμματους(!) όσους επισημαίνουν το γελοίον της μετάφρασης.
(Κατά λέξιν μετάφραση από το "entering". Εις την ελληνικήν "διείσδυση", που -στην παραμορφωμένη ες Εσπερίαν αφεντιά τους- φαίνεται να ενέχει σεξουαλικόν υπονοούμενο, διότι δεν έχει πέσει ποτέ στο μάτι τους η φράση "διείσδυση στο εχθρικό στρατόπεδο", καθότι απαξιούν να διαβάσουν παλαιότερα ελληνικά βιβλία γραμμένα από έλληνες συγγραφείς και ως εκ τούτου, εις την ελληνικήν σκέπτονται μόνο με γλωσσικά κλισέ).

Αμ εκείνο το "να σου το επικοινωνήσω";
Για να μην αναφερθεί και το, προσβλητικόν της δημοσίας αιδούς, "θα σε πάρω πίσω"...

Εδώ και δύο δεκαετίες γίνεται συντονισμένη προσπάθεια εξαμερικανισμού της γλώσσας, συντακτικά και νοηματικά -αφού δεν τους έκατσαν τα γκρίκλις, παλαιώθεν γνωστά ως φραγκοχιώτικα ή φραγκολεβαντίνικα.

Το δόλιον έγκλημα διαπράτεται από λίγους γνωρίζοντες που αμολάνε επίτηδες τα μαργαριτάρια κι απο στρατιές χρήσιμων αγράμματων που τα επαναλαμβάνουν παπαγαλιστί, οι οποίοι κρατήθηκαν επίτηδες αγράμματοι στα βασικά της γλώσσας, αν και έχοντες πτυχία πολλοί εξ αυτών. Μόνο που, χωρίς το κατάλληλο, ικανό γλωσσικό εργαλείο έκφρασης των εννοιών, δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε οι έννοιες.

Δεχόμαστε ντου από παντού.
Στ΄άρματα!

mnk είπε...

Υ.Γ. Η γλώσσα είναι φορέας σκέψης. Όταν η γλώσσα εξαρθρώνεται, εξαρθρώνεται και η σκέψη. Όταν η γλώσσα γίνεται πολτός, τότε το μυαλό γίνεται μαρμελάδα.
Γι' αυτό έχουμε πληθώρα νέων επιστημόνων που αδυνατούν να σκεφτούν επιστημονικά και το μόνο που κάνουν είναι να παπαγαλίζουν την βιβλιογραφία, θεωρώντας ιεροσυλία κάθε "αιρετική" σκέψη, η οποία και τους προκαλεί τρόμο για το πυρ το εξώτερον.
...και κυκλοφορεί και το σλόγκαν πως "ποτέ οι έλληνες δεν ήταν τόσο μορφωμένοι", παίρνοντας ως δεδομένο πως η κατοχή πτυχίου ισοδυναμεί με μόρφωση.
(πράγματι, ισοδυναμεί με διανοητική δια-μόρφωση, αλλά τίνι τρόπω διαμόρφωση; εξαρτάται...)

Αριστείδης είπε...

Φιλενάδα μπράβο σου! Ορεξάτη και με επιχειρήματα! Θα ΄θελα να πω κάτι, αλλά δεν άφησες και κάτι ανοικτό. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και την τροφή που μας έδωσες!
(Υ.Γ έχεις ανακατευτεί με facebook;)

mnk είπε...

Στο φατσοβιβλίο έχω 5-6 μαϊμουδένια προφίλ, επειδή κάποτε έπαιζα παιχνίδια. Δεν γράφω ποτέ, αλλά παρακολουθώ μερικούς φίλους που ανεβάζουν ενδιαφέροντα πράγματα.

Αριστείδης είπε...

Στείλε μου κανένα στο μαιλ μου, να σου κανω αιτημα φιλιας (με το πραγματικο μου ονομα!!!). Γραφω πολλα εκει τελευταιως...

mnk είπε...

έφτασεεεεε...

Αυτόλυκος είπε...

mnk
Δίκιο έχεις. Τά μπέρδεψα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟς Η ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΗΚΑΝ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΕΡΑΝΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ???