Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μια οφειλόμενη απάντηση στον Μίκη Θεοδωράκη.



Γίγαντα της τέχνης Μίκη, σε χαιρετώ. 

Κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει, εν μέσω εχθρών σου και φίλων, ότι έχεις αμέτρητες φορές σώσει την τιμή της Ελλάδας. Ότι διαφήμισες την Πατρίδα και τη Δημοκρατία όπως διαφήμισες και τη μουσική. Το εννοούσα, το εννοώ και επιμένω. 

Πολλές φορές μάλωσα, με αριστερούς και δεξιούς που σε αποκαλούσαν προδότη. Πολλές φορές δικαιολόγησα (εγώ, που δεν χαρίζομαι ούτε στον εαυτό μου) τα λάθη, τις αστοχίες και τις παλινωδίες σου. Κι έχεις πολλά. Ίσως πιο πολλά κι απ’ τα χρόνια σου. 

Κι όμως. Οι φλόγες που πετούσες (κι όχι βέβαια οι σπίθες) μ’ έκαναν πάντοτε να μην στα «φυλάω». Να τα ξεχνάω αμέσως και να περιμένω την επόμενη μπαλωθιά σου. Πού θα αποκαθιστούσε το κύρος του Πατριώτη, του Δημοκράτη, του Αγωνιστή. 

Τα παραπάνω με υποχρεώνουν να σου γράψω. Για πρώτη και τελευταία φορά. Να απαντήσω, ανοιχτά, στην ανοιχτή επιστολή που μας απηύθυνες, για να μας γνωρίσεις ότι αποσύρεσαι από τα πολιτικά πράγματα. 

Μας λες, Μίκη, ότι μίλησες στην πρόσφατη συναυλία της Φαραντούρη, με τον Κουτσούμπα, τον Κουβέλη και τον Τσίπρα. Ότι χαριεντίστηκες με δαύτους, στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα της συναυλίας, ότι πρότεινες (μισοαστεία-μισοσοβαρά) στους παρευρισκόμενους, να ψηφίσουν Τσίπρα και ΚΚΕ. 

Μετά, με διαύγεια εφήβου και γνώση γέροντα, αναλύεις και τεκμηριώνεις σοφά, τη μόνη λύση που μπορεί να σώσει την πατρίδα απ’ τον χαμό: την εφικτή και αναίμακτη εκτός του συστήματος, κατοχύρωση Εθνικής Ανεξαρτησίας από έναν ενημερωμένο λαό που κατανοεί επιτέλους τη δύναμή του. 

Για να δοθεί η λύση αυτή όμως, όπως λες, πίστευες (και κάτι μου λέει ότι πιστεύεις ακόμη) πως είχε φθάσει η «Ώρα της Αριστεράς». Γι αυτό μίλησες με τους αριστερούς, αλλά δεν εισακούστηκες. Όπως δεν εισακούστηκες και από τον λαό, αφού δεν μπόρεσες (με παράπονο το δηλώνεις) να επικοινωνήσεις μαζί του. Να του προσφέρεις αποδείξεις. Να τον πείσεις για τη λύση. 

Λοιπόν Μίκη, αυτά τα δύο, απόρριψη από αριστερούς ηγέτες-απόρριψη από το λαό, ήτανε φυσικά και αναμενόμενα. 

Θα σε λυπήσω, αλλά ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ. Μίλησες με κάτι Σταλινικά απολιθώματα των οποίων οι τραμπούκοι περιφρουρούν τη Βουλή όταν ο λαός διαμαρτύρεται απ’ έξω, κάτι συνωστιζόμενους μνημονιακούς κολαούζους και κάτι ζεν-πρεμιέ συνομιλητές Ουάσινγκτον-Βρυξελλών-Τελ Αβίβ. Αυτοί αριστεροί δεν είναι, ιδέα δεν έχουνε για το τι πάει να πει έθνος και ανεξαρτησία και συνακόλουθα η «εθνική ανεξαρτησία» που τους είπες τους ακούστηκε σαν κορακίστικα. Αυτών για εισαγόμενους δούλους που ρίχνουν τα μεροκάματα να τους λες και παρ’ τους και την ψυχή.

Όσο για τον λαό, θα σε ξαναλυπήσω, αλλά ήτανε βέβαιο ότι δεν θα σ’ άκουγε. Μπερδεύτηκε. Τον μπέρδεψες. Τόσα χρόνια οι σοβαρές σου δηλώσεις και παρεμβάσεις, οι μεστές, οι κρίσιμες, ανακατεύονταν με αστείες, κενές, ασήμαντες, σαν κι αυτή την ανάλαφρη περί ψήφου σε Τσίπρα-ΚΚΕ, ένα ανάλαφρο βράδυ, σε μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, μιας ανάλαφρης συναυλίας. 

Τι τα θες Μίκη, σωστό να βραβεύεται ο άξιος, δίκαιο να αναγνωρίζεται η προσφορά του, τιμητικό να δέχεται φιλοφρονήσεις και επαίνους, όμως εσύ ... να, πώς να το πω; ... το παράκανες. Έλαβες εύσημα από τον γύφτο και τον μυλωνά. Δέχθηκες διαπιστευτήρια από εγκληματίες. Απόλαυσες αξιώματα από αχρείους. Όπου γάμος και χαρά ... 

Τέτοια ελαφρότητα, Μίκη, ο λαός δεν τη σηκώνει. 

Θα ‘πρεπε να γνωρίζεις, Μίκη, ότι για να οδηγήσεις ή, έστω, να καθοδηγήσεις έναν λαό, πρέπει να αναλάβεις ευθύνες. Βαριές. Πολύ βαριές. Πολύ βαρύτερες από ανάλαφρες κουβεντούλες με ανάλαφρους αριστερούς, κάποια ανάλαφρα βράδια, στις ανάλαφρες ατμόσφαιρες κάποιων ανάλαφρων τελετών.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει τι κάνει ο Μίκης.
Ο Μίκης παλεύει και για την μουσική.
Με αυτό που έρχεται θα βγουν κάτι βαριά ρεμπέτικα μαύρο κλάμα όλος ο ντουνιάς.

Αριστείδης είπε...

Προς Ανώνυμο φίλο:

Δηλητηριώδες σχόλιο. Απλό και πνευματώδες! Πάντως ρεμπέτικα δεν περιμένουμε. Οι φλώροι συνθέτες δεν τα γράφουνε. Μόνο κλεμμένη αγγλοσαξωνική ποπ!

Προς Αυτόλυκον:

Αδερφέ, γνωστά αυτά που περιγράφεις είναι όλα (μα όλα) σωστά. Όλα ρε φίλε! Όλα!
Έλα όμως που η λύση που προτείνει (αν εξαιρέσεις τις ξούρες περί "ώρας της αριστεράς") είναι σωστή...
Αν διαβάσεις την επιστολή του, θα δεις ότι το σκεπτικό του είναι δομημένο με επιχειρήματα. Έγκυρα κατά τη γνώμη μου.
Αυτό που προσπαθώ να πω σε όσους διαβάζουν την ανάρτηση είναι ότι η σωστή λύση, δυστυχώς, προτάθηκε από ΜΗ ΣΟΒΑΡΟ άτομο. Δυστυχώς ...

Αυτόλυκος είπε...

Μά ό πιό σίγουρος τρόπος γιά νά αποδομηθεί μιά σωστή πρόταση ή λύση, είναι νά προταθεί αυτή από μή σοβαρά άτομα, κατά προτίμηση πρώην διάσημα πού όμως έχουν ξεφτίσει, ώστε νά μήν τούς παίρνει κανείς στά σοβαρά.

Υπάρχει καί η πιθανότητα νά προσπαθεί καί νά εργάζεται γιά τήν υστεροφημία του, η οποία όμως θά εξυπηρετήσει καί τό υπόλοιπο συνάφι.Άντε νά ακούσουμε κάποια μέρα συνθήματα όπως: Εμπρός στό δρόμο πού χάραξε ο Μίκης!

Εύχομαι νά ζήσει λίγα χρόνια ακόμη, γιά νά προλάβει νά δεί τήν κατάρρευση τής παγκοσμιοποίησης γιά τήν οποία δούλεψε μιά ολόκληρη ζωή. Νά αναχωρήσει γιά τά Τάρταρα, κουβαλώντας τήν πικρία τής αποτυχίας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ Αριστείδη θα πρόσθετα :

Την από έτη συντεταγμένη ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑ που επιτελέσατε βάσει ταγών σας δεν την ενθυμίστε ;

Την αλλοπρόσαλλη στήριξή σας στο Τούρκικο έθνος και επεκτατισμό εις βάρος της Πατρίδας μας , την συνηθισμένη τακτική σας να διαβάλλεται τους Έλληνες με το ¨διαίρει και βασίλευε " την κατακρήμνιση ότι θυμίζει ΕΛΛΑΔΑ , την αποπομπή του Εθνικού δικαιώματος να εξορύξει τα μεταλλεύματα και τον πλούτο που κρύβει στα σπάργανά της ;

Την εξαγορά της Εθνικής συνείδησης από δυνάμεις μειοδοσίας την ενθυμίστε ;

Ήσασταν τρεις οι εντολοδόχοι οι οποίοι καταβαραθρώσατε την Ελλάδα στον δικό σας Καιάδα της πολιτική σας ανάδειξης .

Δρομολογήσατε από τις πρώτες σας πολιτικές συναλλαγές-ανησυχίες ένα κράτος συμφερόντων, θρέψατε τους ολίγους μεγαλοεπιχειρηματίες κατασκευάσατε μεγαλοεκδότες υποχείρια σας σαν βοηθούς σας και ανοίξατε τον δρόμο για μια ανισοπολιτεία και ανισονομία .

Ελπίζω, κάποτε ο Έλληνας πολίτης να μάθει τις κρυφοσυνομιλίες σας με την αντίπερα όχθη και ποια συμφέροντα προωθήσατε .( Η.Π.Α )


ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΜΩΝΕΣ

Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν

Αριστείδης είπε...

Προς Αρμαγεδόνα:

Αυτά, ακριβώς αυτά, επεσήμανε και ο φίλος "Αυτόλυκος", σε σχόλιό του, το οποίο θα ήταν δεύτερο στη σειρά και αναγκάστηκα να αφαιρέσω, λόγω μιας ατυχούς εκφράσεως (δυστυχώς δεν επιτρέπεται η μερική τροποποίηση των σχολίων , ώστε να σβήσω μόνο την επίμαχη φράση).

Όπως μπορείτε να δείτε, η απάντησή μου ήταν ότι συμφωνώ σε όλα (μα όλα).

Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέτε (Αυτόλυκος και Αρμαγεδών). Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι τίποτε δεν έκανε Ο Μίκης εκ προθέσεως. Ακόμη και αν ήταν ο κρυφός αρχηγός του ΚΚΕ όπως υποστηρίζει ο Π. Τραϊανού, είχε πάντοτε αγνή πρόθεση (και επιπολαιότητα απροσμέτρητη). Το γνωρίζω εξ ιδίων και δεν θέλω να επεκταθώ, διότι ίσως φανερώσω την ταυτότητά μου.

Την καλημέρα μου φίλτατε.

Ανώνυμος είπε...

Μια καλημέρα Αριστείδη σε εσένα και στους θαμώνες σου .

Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πολλά τα οποία κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό .



ΜΕ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ

Α Ρ Μ Α Γ Ε Δ Ω Ν