Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Δεν είναι ούτε καν λάθος!



Das is nicht einmal falsch! (Δεν είναι ούτε καν λάθος!)… 

… αναφώνησε κάποτε ο Αυστριακός φυσικός Βόλφγκανγκ Πάουλι (βραβείο Νόμπελ 1945, προταθείς από τον Αϊνστάιν!), για την εργασία ενός νεαρού επιστήμονα, κρίνοντας ότι αυτή δεν είχε την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. 

Υπάρχουν, λοιπόν, προϋποθέσεις για να ασχοληθούμε με κάτι. Με μια σκέψη, μια πρόταση, μια θεωρία. Αν είναι λογικώς ασυνάρτητη, ασύμβατη με αληθινά γεγονότα και καταστάσεις, αδικαιολόγητα αντίθετη με καταξιωμένες αρχές που διέπουν τον κόσμο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε καν να τη διαψεύσουμε. Μπορούμε να την πετάμε απευθείας στον κάλαθο των αχρήστων. 

Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού είναι παρακμιακά φαινόμενα. Δεν αντέχουν σε κριτική. Πρέπει να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες, εν ανάγκη και χωρίς ευγένειες. Οι αρνητές πρέπει να απομονωθούν. 

Όχι μόνο οι αντιφάδες και τα λοιπά φασιστοειδή, αλλά και οι αυτοπροδιοριζόμενοι ως μέλη του «δημοκρατικού πατριωτικού χώρου». 

Από τον εξυπνάκια που ονομάζει τον ιό «κοροϊδοϊό», «μαϊμού» και «μούφα», μέχρι τον θρησκόληπτο που, απ’ όλη τη Βίβλο, ζήλεψε τη δόξα του «άπιστου Θωμά». Από τον ημιμαθή που ξημεροβραδιάζεται στο διαδίκτυο για να ανακτήσει κάθε ψευδή ή επισφαλή πληροφορία κατά της επικινδυνότητας του ιού και να την σερβίρει ως «αδιάσειστο στοιχείο», μέχρι τον κουλτουριάρη που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την «απροσωποποίηση που επιβάλλεται» δια της χρήσης μάσκας. Από τον «ψαγμένο» που αρθρογραφεί βάζοντας την πανδημία σε εισαγωγικά διερωτώμενος ως άλλος Ηρακλής Πουαρό «cui bono?», μέχρι τον «νηφάλιο» που πατάει σε δυο βάρκες («ναι μεν ιός αλλά όχι και πανδημία», «ναι μεν πανδημία αλλά όχι και θάνατοι», «ναι μεν θάνατοι αλλά όχι και τόσο πολλοί» κτλ). 

Η πατρίδα δεν έχει ανάγκη από δαύτους. 

Φανατικοί που ρωτούν «είδατε τον ιό; Πώς ξέρετε ότι υπάρχει;» πρέπει να λοιδορούνται. Ούτε τη βαρυτική δύναμη βλέπουμε, ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν πηδάμε όμως από ταράτσες, ούτε βάζουμε σύρματα με γυμνά χέρια στις πρίζες. Για κάποιες γνώσεις οι αισθήσεις μας δεν επαρκούν. 

Μισάνθρωποι που ρωτούν «είδατε εσείς κανέναν νεκρό από τον ιό;» πρέπει να διαπομπεύονται. Ούτε τον Μιλτιάδη να μακελεύει Πέρσες είδαμε, ούτε τον Χριστό να αποθνήσκει εσταυρωμένος. Ούτε στη Γαλλική επανάσταση ήμασταν παρόντες, ούτε στην Οκτωβριανή. Ούτε τη μάχη στο Βαλτέτσι παρακολουθήσαμε, ούτε την εκτέλεση στο Σκοπευτήριο. Δεν είδαμε τους νεκρούς. Τους τιμάμε όμως. Για κάποιες γνώσεις διαθέτουμε μόνο μαρτυρίες. 

Για να τελειώνουμε. Εδώ είναι η γη απ’ όπου ξεκίνησε η Φιλοσοφία, η Λογική και οι Επιστήμες. Όσοι αρνούνται τις διδαχές τους, δεν μπορούν να λέγονται πατριώτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ Αριστείδη. Γράφεις στο άρθρο σου:

"Φανατικοί που ρωτούν «είδατε τον ιό; Πώς ξέρετε ότι υπάρχει;» πρέπει να λοιδορούνται. Ούτε τη βαρυτική δύναμη βλέπουμε, ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν πηδάμε όμως από ταράτσες, ούτε βάζουμε σύρματα με γυμνά χέρια στις πρίζες. Για κάποιες γνώσεις οι αισθήσεις μας δεν επαρκούν."

Συμφωνώ μαζί σου. Η αλήθεια είναι πως ούτε ο εγκέφαλός τους φαίνεται. Θα χρειαζόταν μια απεικονιστική εξέταση για να τον δούμε και να βεβαιώσουμε ότι υπάρχει. Παρόλα ταύτα κι έστω κι αν η απεικονιστική εξέταση μας βεβαιώσει για την ύπαρξη εγκεφάλου μέσα στο κρανίο τους, τα όσα λένε, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί αμφιβολίες -σε κάποιους από εμάς- για αυτό που βλέπουν τα μάτια μας διά της εξετάσεως...

johnepikouros είπε...

Τελικά δέν σάς φαίνεται παράδοξο,πού κανείς δέν εξήγησε στούς ανθρώπους τί είναι ιός,
τί είναι βακτηρίδιο,τί μύκητας ,τί μυκοβακτηρίδιο,τί είναι τό πλασμώδιο,τί είναι ο
βάκιλλος κλπ. ; Προφανώς κανείς δέν θυμάται τήν βιολογία τού γυμνασίου ,τί αναφέρει
σχετικά.Μιλάμε μόνο γιά κρούσματα,διασωληνωμένους,πεθαμένους,μασκοφόρους,μή μασκοφόρους κλπ.Τί δέν πάει καλά ;