Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Προπαγάνδα και «όπιο του λαού».



«Ο βασιλεύς των αθλημάτων» είναι το ποδόσφαιρο, λένε «αυτοί που ξέρουν».
Κάποιοι άλλοι πιο «ψαγμένοι» όμως, το χαρακτηρίζουν ως «όπιο του λαού». Και οι δύο χαρακτηρισμοί, άμεσα ή έμμεσα, αποδίδουν στο άθλημα την ίδια ιδιότητα:
εξουσία-επιρροή πάνω στις μάζες.

Δεν θα αποτολμήσω βέβαια ψυχολογική ερμηνεία του φαινομένου, την οποία έχουν άλλοι κάνει με επιτυχία πριν από μένα, είχα όμως πάντα μια απορία:

«Πώς και τους ξέφυγε;». «Τέτοιο παντοδύναμο μέσο επηρεασμού της κοινής γνώμης και δεν ετέθη ακόμη στην υπηρεσία της Νέας Τάξης;». «Είναι δυνατόν η αντιρατσιστική-πολυπολιτισμική προπαγάνδα, να μην διαθέτει επίσημη ποδοσφαιρική συνιστώσα; (ανεπίσημη διαθέτει, όπως θα πω παρακάτω)».

Σήμερα Παρασκευή 16 Οκτώβρη 2009, η απορία μου επιτέλους ελύθη. Φρόντισε το «έγκριτο» «Βήμα». Αντιγράφω (διαβάστε και θαυμάστε):

«…«Κόκκινη κάρτα στη βία και στον ρατσισμό» από τη Σούπερ Λίγκα

Με κόκκινη κάρτα στον χουλιγκανισμό και στον ρατσισμό απαντά η Σούπερ Λίγκα στα φαινόμενα βίας που επέστρεψαν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των οπαδών η διοργανώτρια του πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια των αγώνων του Σαββατοκύριακου θα μοιράσει σε όσους πάνε στα γήπεδα κόκκινες κάρτες στις οποίες θα αναγράφονται τα συνθήματα «κόκκινη κάρτα στη βία» και «κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό» . Παράλληλα, όλοι οι ποδοσφαιριστές θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο συνοδευόμενοι από παιδιά μεταναστών και θα φορούν πολύχρωμα μπλουζάκια με μηνύματα κατά της βίας και του ρατσισμού. «Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε κοινωνικά προβλήματα και την αλληλεγγύη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα βρίσκει ιδανικό πρεσβευτή το ποδόσφαιρο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Νίκος Θανόπουλος…. ».

«Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε κοινωνικά προβλήματα και την αλληλεγγύη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» είναι η sic έκφραση για την προπαγάνδα που έλεγα παραπάνω.

Ώστε έτσι λοιπόν. Τα φαινόμενα βίας «επέστρεψαν» και θα τα αντιμετωπίσουμε με «αντιρατσιστικές» πρωτοβουλίες! Γιατί κύριοι της «Σουπερλίγκας» (ακούστε όνομα που δώσανε στο ελληνικό πρωτάθλημα τα ξενομανή ανθρωπάκια); Πότε έλειψε η βία από τα ελληνικά γήπεδα και δεν το μάθαμε; Πώς επέστρεψε αφού δεν έφυγε ποτέ; Πότε κάνατε το παραμικρό για να εξαλειφθεί;

Ο ρατσισμός φταίει για τον χουλιγκανισμό; Τίποτε καλύτερο δεν βρήκατε; Ο ρατσισμός είναι πια υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης του χουλιγκανισμού. Αντιθέτως, ο «αντιρατσισμός» και ο «αντιφασισμός» είναι κύρια συστατικά του σύγχρονου χουλιγκανισμού. Οι τοίχοι γύρω από τα γήπεδα βρίθουν από χουλιγκανικά συνθήματα με υπογραφή «Αντίφα» (η ανεπίσημη συνιστώσα που λέγαμε). Δεν τα είδατε ποτέ; Τα φιμέ τζάμια των Μερσέντες με τις οποίες προσέρχεστε στα γήπεδα δεν επιτρέπουν τη θέα προς τα έξω; Τα πανό «Έλληνες είστε και φαίνεστε» στις κερκίδες, ούτε αυτά τα είδατε;

Σε τι ακριβώς θα βοηθήσουν οι «κόκκινες κάρτες» και τα μεταναστάκια στους αγωνιστικούς χώρους το άθλημα και την καταπολέμηση της βίας; Εδώ ο οποιοσδήποτε μεγαλοαπατεώνας γίνεται πρόεδρος Π.Α.Ε και αποκτά «λαϊκή» δύναμη εν μία νυκτί, ξεπλένει χρήμα και διαφθείρει κι άλλους και θα μας σώσουν τα μεταναστάκια; Εδώ παράγκες αλωνίζουν ασύδοτες, όλοι τα πιάνουν απ’ όλους, ο τζόγος (κρατικός και παράνομος) έχει εξελιχθεί σε πανδημία, ματς στήνονται και περιουσίες αλλάζουν χέρια στα στοιχήματα και το πρόβλημα θα λύσουν οι «κάρτες»; Εδώ πρότυπο των νέων είναι ο κάθε αγράμματος αληταράς που γίνεται εκατομμυριούχος επειδή κλωτσάει το τόπι, χορηγοί του αθλήματος είναι οι ίδιοι αιμοσταγείς καπιτάλες που κρατάνε τη νεολαία άνεργη ή όμηρη για ψίχουλα και εσείς παριστάνετε τους κοινωνικοευαίσθητους;

Σε ποιον τα πουλάτε αυτά ρε; Καμώνεστε ότι δεν ξέρετε τις αιτίες της βίας στα γήπεδα και νομίζετε ότι θα το χάψουμε; Πιόνια είστε. Πιόνια της νέας τάξης και τίποτε παραπάνω. Τις αντιρατσιστικές ευαισθησίες σας αλλού. Εδώ είναι Ελλάδα!

Κι εσείς αγνοί Έλληνες φίλαθλοι μεμονωμένοι ή οργανωμένοι, μη μασάτε! Κατεβείτε κάθε φορά στο γήπεδο με την Ελληνική σημαία μαζί με τη σημαία της αγαπημένης σας ομάδας. Τραγουδήστε τον εθνικό ύμνο μαζί με τον ύμνο της ομάδας σας. Μείνετε μακριά από κάθε εκδήλωση βίας, μακριά από ύβρεις και αντεθνικά συνθήματα. Δώστε στους «αντιρατσιστές» της κερκίδας και των προεδρικών Μερσέντες, ειρηνικό αλλά δυνατό και σαφές το μήνυμα:

Εδώ είναι Ελλάδα!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά μεταναστών καλό είναι να μην είναι αλβανάκια ή ρωσάκια, γιατί θα μοιάζουν με ελληνόπουλα και δεν θα ληφθεί το μήνυμα. Πρέπει να είναι από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία ή Νιγηρία, για να ξεχωρίζουν. Άντε και Αφγανιστάν.

Καλά κάνεις και τα λες. Οι Πρόεδροι των ομάδων συντηρούν τα άεργα πρεζόνια-οπαδούς και τους πληρώνουν αεροπορικά ταξίδια με τις ομάδες στο εξωτερικό, σε ειδικά ναυλωμένα σκάφη, όπου γίνεται κατανάλωση πρέζας στα φανερά, όπως τον περασμένο Νοέμβριο με τον αγώνα του Παναθηναϊκού στη Σιέννα, όταν είχε μισθωθεί αεροπλάνο των βουλγαρικών αερογραμμών. Και μετά έχουν θράσος να μιλάνε για καταπολέμηση βίας!

Ο ρατσισμός μπαίνει για πολιτικώς ορθή γαρνιτούρα, αλλά έλα που όλη η σαλάτα βρωμάει.

Αριστείδης είπε...

Προς Μάρκο Τ

Χαίρομαι που με διαβάζεις, χαίρομαι να σε διαβάζω! Συμφωνώ σε όλα.