Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η βλακεία είναι ανίκητη; Και το συμφέρον. Και η προβοκάτσια.Θαύμα! Θαύμα! Ο προβοκάτορας ποτέ δεν πεθαίνει. Μόνο λίγον καιρό ξαποσταίνει. 

Πάει πολύς καιρός που δεν διαβάζω το «Macedonia’s No 1 blog» και που δεν το προτείνω σαν ιστολόγιο. Οι λόγοι είναι πολλοί και όλοι σοβαροί. 

Ωστόσο, το καλό πρέπει να λέγεται. Ένας από τους βασικούς αρχικούς διαχειριστές του, είχε «σαλτάρει» με την καλή έννοια. Είχε μαλλιάσει το πληκτρολόγιό του να επαναλαμβάνει και να παροτρύνει τους αναγνώστες του να αγνοούν τα «αλυσιδωτά μηνύματα». Κοινώς να μην «τσιμπάνε» σε chain mails με πιασάρικο περιεχόμενο, κατά κανόνα αποκύημα φαντασίας, τα οποία στέλνει όποιος τα λαμβάνει, χωρίς καμία διασταύρωση, σε όσους ξέρει και δεν ξέρει. Ιδιαίτερα εκείνο το ανεκδιήγητο με το «παλικάρι που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και χρειάζεται κάμποσες φιάλες αίμα». 

Είχε, ο δυστυχής, σπάσει τα νεύρα του, είχε βριστεί με αποστολείς τέτοιων μηνυμάτων, είχε τσακωθεί με bloggers, είχε δει κι αποειδεί και είχε καταλήξει: «η βλακεία είναι ανίκητη!», αναφερόμενος προφανώς στα ενδιάμεσα άτομα, τα οποία αναπαρήγαγαν τις ψευτιές εν αγνοία τους (και «εν αφελεία» τους). Είχε επίσης αποδείξει ότι βαθιά πίσω από την διακίνηση των μηνυμάτων κρύβεται συμφέρον. 

Συμφέρον. Ταπεινό ελατήριο. 

Τέλος πάντων, άδικος ο κόπος του. Τέτοια μηνύματα εξακολουθούν να κατακλύζουν το διαδίκτυο, εμφανιζόμενα κατά καιρούς απαράλλαχτα ή ελαφρώς παραλλαγμένα. Ο κύκλος ξαναρχίζει και φτου κι απ’ την αρχή. 

Δεν θυμάμαι αν ο συγκεκριμένος blogger είχε, πλην των ψεύτικων μηνυμάτων, θίξει και το θέμα με τις ψεύτικες αναρτήσεις («ειδήσεις», «ντοκουμέντα», «αποκλειστικότητες» και λοιπές ξούρες). Δεν ξέρω επίσης αν το έχει κάνει άλλος ιστολόγος. Αν το έχουν κάνει, ας με συγχωρέσουν που δεν τους μνημονεύω (links προς αποκατάστασή τους και ενημέρωση εμού και των αναγνωστών μου ευπρόσδεκτα). 

Εγώ θα ασχοληθώ με συγκεκριμένες αναρτήσεις και ιδιαίτερα μία: Αυτή που ένας «ανάπηρος» μαυριδερός τύπος (προφανώς αθίγγανος), πάνω σε καροτσάκι, ζητιανεύει στα φανάρια. Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφίες και μάλιστα σειρά τέτοιων. Στην πρώτη ο τύπος ζητιανεύει, στις επόμενες (όταν τελειώσει την βάρδια του) σηκώνεται όρθιος και καμαρωτός, αίρει τον κράβατόν του (το καροτσάκι του), το φορτώνει στη σούπερ-ντούπερ Μερσέντες του και φεύγει σαν κύριος οδηγώντας ο ίδιος. Τυπική περίπτωση απατεώνα–επαγγελματία επαίτη. Η ανάρτηση πρωτοκυκλοφόρησε γύρω στο 2007 και έκτοτε ανακυκλώνεται συχνά-πυκνά, μόνο σε πατριωτικά και «πατριωτικά» blogs. 

Υποτίθεται ότι το συμβάν απαθανατίστηκε στην Θεσσαλονίκη, από «γάτο» συν-πατριώτη μας. Κυκλοφόρησε αρχικά με διάφορους εντυπωσιακούς τίτλους όπως «μόνο στην Ελλάδα», «Ιδού πώς μας δουλεύουν οι αλλοδαποί» κτλ κτλ. Έγινε για λίγο καιρό «σημαία» όλων όσων ήθελαν να τονίσουν το προφανές: ότι οι «αναξιοπαθούντες» των φαναριών, κυρίως οι αλλοδαποί, δεν είναι παρά επαγγελματίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμορίτες. 

Μόνο που ορισμένοι πραγματικοί «γάτοι» αναγνώστες παρατήρησαν ότι στις φωτογραφίες, πίσω από τον Gipsy King, υπήρχαν πινακίδες βενζινάδικου, στις οποίες οι τιμές των καυσίμων δεν ήταν σε ευρώ, αλλά ούτε και σε δραχμές (ούτως ώστε να υποθέσουμε ότι οι φωτογραφίες ήταν παλιές).

Η εξήγηση; 

Οι εικόνες ήταν από ανατολική χώρα (όπου επίσης ευδοκιμούν τέτοια φρούτα στα φανάρια). Η «σημαία» λοιπόν υπεστάλη. Νομίσαμε λοιπόν ότι η ιστορία τελείωσε. Κάποια παρεξήγηση, κάποια πλάνη, «συμβαίνουν αυτά» και «πάμε γι άλλα». Αμ δε! 

Η ανάρτηση επέστρεψε δριμύτερη. Αυτή τη φορά δημοσιεύθηκε στο πάλαι ποτέ πρώτο Ελληνικό blog ποικίλης ύλης (πατριωτικής-δημοκρατικής πάντως κατεύθυνσης), με πολλούς διαχειριστές, το οποίο δεν επέτρεπε σχόλια και δεν είχε διαφημίσεις (όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία, γι αυτό και τα τονίζω). 

Εκνευρίστηκα και ανησύχησα. Το πράγμα μύριζε προβοκάτσια. Ο προβοκάτωρ πρέπει να σκέφτηκε ως εξής: «Τι διακρίνει τους Έλληνες πατριώτες; Μένος κατά της ανεξέλεγτης μετανάστευσης. Τι σιχαίνονται; Όχληση και ανομία κυρίως από τους αλλοδαπούς εποίκους. Με τι δυσανασχετούν; Με την ατιμωρησία, ιδίως των λαθραίων. Ας τους δώσουμε λοιπόν μία απ’ όλα. Ψεύτικα όμως. Και με τέτοιο τρόπο, ώστε κάποιος παρατηρητικός να μπορεί να αποδείξει το ψέμα. Έτσι θα αυτοεξευτελιστούν». (Για τους μηχανισμούς προπαγάνδας που χρησιμοποιεί η εξουσία διαβάστε εδώ). 

Στέλνω λοιπόν ένα αυστηρό ηλεκτρονικό μήνυμα στους διαχειριστές, εφιστώντας τους την προσοχή στο ότι παίζουν αθελά τους σκοτεινά παιχνίδια. 

Η αντίδρασή τους; 

Άμεση και υγιής. Λαμβάνω εντός λεπτών μήνυμα, όπου με ευχαριστούν, με πληροφορούν ότι τους το επεσήμαναν και άλλοι και ότι θα κατεβάσουν την ανάρτηση. Πριν τελειώσω την ανάγνωση της απάντησης, η ανάρτηση είχε αφαιρεθεί. 

Είπα «δόξα σοι ο Θεός», κάποια παρεξήγηση, κάποια πλάνη κτλ κτλ. Μέσα μου βέβαια η υποψία ότι δεν τελειώσαμε με δαύτους ήταν έντονη. Εφόσον οι αρχικοί αναμεταδότες ιστολόγοι «τα είχαν ακούσει χοντρά», το διαδίκτυο είχε βουίξει κτλ, για να περάσουν την ανάρτηση, έστω και μετά από καιρό, σε ιστολόγιο τέτοιας αναγνωσιμότητας σήμαινε ότι ήταν ξύπνιοι, διαβασμένοι και επίμονοι. Με τέτοιους δεν τελειώνει κανείς εύκολα. 

Πράγματι, δεν πέρασαν λίγοι μήνες και … τσουπ! Νέα έξαρση. Αυτή τη φορά, μεταξύ των αναμεταδοτών ήταν και δύο πολύ καλοί καλοί ιστότοποι, από αυτούς που έως σήμερα προτείνω στην αριστερή στήλη. Κοινά χαρακτηριστικά τους: τουλάχιστον ένας βασικός διαχειριστής είναι θηλυκού γένους, επιτρέπουν σχόλια με ενεργοποιημένο τον περιορισμό σχολίων, δεν επιτρέπουν διαφημίσεις (όλα έχουν σημασία, το ξανατονίζω). 

Εξεπλάγην, ξαναεκνευρίστηκα και η ανησυχία έγινε βεβαιότητα: Χοντρό παιχνίδι. Ο διακινητής αυτή τη φορά είχε σβήσει (κακότεχνα) τις τιμές των καυσίμων από τις φωτογραφίες!! 

Ο ένας ιστότοπος συλλέγει και αναδημοσιεύει μόνο θέματα που άπτονται της πατρίδας μας και ξεχειλίζει από αγωνία για το μέλλον της (γι αυτό δεν γλύτωσε την δικαστική εμπλοκή). Ο άλλος ιστότοπος δημοσιογραφικός, αποκαλυπτικός, με αποκλειστικότητες (και όχι παραμύθια), επίσης σαφώς πατριωτικός. Εγώ το βιολί μου: αυστηρό μήνυμα, αυτή τη φορά στα σχόλια, με ιδιαίτερη επισήμανση στο σβήσιμο των τιμών των καυσίμων. 

Η αντίδρασή τους; 

Ανεξήγητη. Και οι δύο εγκρίνουν και δημοσιεύουν αυτούσιο το σχόλιο και … δεν κατεβάζουν την ανάρτηση, ούτε απαντούν στα σχόλιά μου! Βρισκόμαστε λοιπόν στην εξής γελοία κατάσταση: ένα ψεύτικο «κελεπούρι», προϊόν σκόπιμης παραπληροφόρησης παραμένει αναρτημένο, ενώ ένα από τα εγκεκριμένα σχόλια από κάτω, όχι μόνο το αποδομεί, αλλά και εγκαλεί τους διαχειριστές στην τάξη, ως συνυπεύθυνους ελεεινής ανθελληνικής προπαγάνδας. Και από τους διαχειριστές και τους σχολιαστές ούτε φωνή ούτε ακρόαση (μερικοί από τους τελευταίους στα σχόλια κάτω από το δικό μου εξακολουθούσαν να πλειοδοτούν στην ουσία –ποια;- της ανάρτησης!)! Παρακαλώ για τη βοήθειά σας… 

Και ενώ απογοητεύτηκα, ήμουν σίγουρος ότι ο προβοκάτωρ θα επανακάμψει. 

Λοιπόν μαντέψτε! Επανέκαμψε! Δριμύτερος! 

Χθες 28/09/2012 ορισμένες πατριωτικές και «πατριωτικές» ιστοσελίδες ανα(ξανά-μανά)δημοσιεύουν την ανάρτηση (τη διορθωμένη εκδοχή με τις σβησμένες τιμές σε ξένο νόμισμα), με νέο θελκτικό τίτλο («Θαύμα! Θαύμα! Ο ανάπηρος περπάτησε!» ή κάτι τέτοιο) και καινούριες «σάλτσες» για κάποιον αναγνώστη τους που διέπρεψε σε χρέη ρεπόρτερ και τους εφοδίασε με το «αποκλειστικό». 

Αγνόησα τις σελίδες κάτι δημοσιογραφίσκων της πλάκας που ‘χουν σηκώσει ψηλά τον δήθεν πατριωτικό αμανέ και κάτι ψώνιων του διαδικτύου και έστειλα μήνυμα σε αξιόπιστο (κατά τη γνώμη μου) ιστότοπο, που πάντως δεν συνιστώ στην αριστερή στήλη, ο οποίος ποστάρει πολλά πατριωτικού ενδιαφέροντος, έχει πολλά αποκλειστικά ρεπορτάζ από το αστυνομικό δελτίο και επιτρέπει σχόλια (μόνο κατόπιν εγκρίσεως) και διαφημίσεις. 

Η αντίδραση; 

Το σχόλιο ετάφη και η ανάρτηση ζει και βασιλεύει! Σημειώνω ότι μεταγενέστερα σχόλια σε αυτή και άλλες αναρτήσεις, δημοσιεύθηκαν. Επίσης ότι υπάρχουν αρκετά like, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξαν πολλοί που κατάπιαν την «είδηση» αμάσητη. 

Δεδομένου ότι είμαι έτοιμος να αναφωνήσω όχι μόνο «η βλακεία είναι ανίκητη!» που ‘λεγε κι ο Σαλονικιός blogger, αλλά και «το συμφέρον είναι ανίκητο!» και «η προβοκάτσια είναι ανίκητη!», παρακαλώ και πάλι για τη βοήθειά σας. 

Υ.Γ 1 Δεν αναδημοσιεύω τις φωτογραφίες γιατί έτσι θα γίνω μέρος του προβλήματος 
Υ.Γ 2 Ούτε συνδέσμους αναδημοσιεύω, διότι αυτό θέλει ο προβοκάτωρ και ίσως προσφέρω σε μερικούς κλικς που δεν τα αξίζουν
Υ.Γ 3 Αναλόγως της βοήθειας που θα μου προσφέρετε ίσως υπάρξει και νέα ανάρτηση για το ίδιο θέμα

Προσθήκη 05/11/2012

Για να μην αφιερώσω νέα ανάρτηση στο εξοργιστικό αυτό θέμα, κάνω εδώ μια μικρή ανασκόπηση των χιλιοδημοσιευμένων «θεμάτων» (ψευδών ή αλλοιωμένων), με τα οποία συνεχίζουν (και θα συνεχίζουν για πολύ καθώς φαίνεται) να μας βομβαρδίζουν οι προβοκάτορες, οι κυνηγοί των κλικς και οι ανόητοι. Πλην του «ανάπηρου» που περπατά, θα διαβάσετε (ξανά και ξανά):

Α) Για ακρωτηριασμό παιδιού ως τιμωρία, σε μουσουλμανικό κράτος. Συνοδεύεται από φωτογραφία (κατάλληλα κομμένη ώστε να εξυπηρετεί το ψεύδος) όπου μελαμψός ενήλικας τοποθετεί το χεράκι μικρού παιδιού κάτω από τον τροχό ημιφορτηγού και περιλαμβάνει τις γνωστές σάλτσες-κλάψες για το πόσο βάρβαροι είναι αυτοί εκεί στην Ανατολή. Μόνο που ο ενήλικας δεν έχει σκοπό να κόψει το χέρι του μικρού, ούτε και να τον τιμωρήσει για τίποτε. Επίδειξη είναι, για να μαζέψουν οι περιφερόμενοι αυτοί φουκαράδες κανένα φράγκο. Το ημιφορτηγό περνάει πάνω από το χέρι του πιτσιρικά, αυτός δεν παθαίνει τίποτε και οι περίεργοι-περαστικοί δίνουν τον οβολό τους για την παράσταση που μόλις παρακολούθησαν.

Β) Για ομαδικούς γάμους ενηλίκων ανδρών με ανήλικα κοριτσάκια, στη λωρίδα της Γάζας (αυτό το τελευταίο έχει τεράστια σημασία· θυμηθείτε ότι όλοι οι παράνομοι από Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα δηλώνουν ψευδώς «Παλαιστίνιοι»). Συνοδεύεται από φωτογραφία νεαρών γαμβρών που προσέρχονται μαζικά σε ιερό χώρο κρατώντας από το χέρι μικρά κοριτσάκια ντυμένα «νυφούλες». Περιλαμβάνει ηλιθιότητες που αποσκοπούν στο να μας πείσουν ότι αυτοί οι απολίτιστοι παντρεύουν ανήλικα θήλεα με το ζόρι, παραδίνοντάς τα σε ανώμαλους ενήλικες. Μόνο που τα κοριτσάκια δεν είναι «νυφάκια» αλλά παρανυφάκια. Οι (ενήλικες) νύφες δεν φαίνονται στη φωτογραφία.

Γ) Για Σκοπιανό χαρτονόμισμα στο οποίο απεικονίζεται ο Λευκός Πύργος και Σκοπιανά τσιγάρα μάρκας «Μακεδονία» (γραμμένο στα Σκοπιανά). Συνοδεύονται από φωτογραφίες (κακής ποιότητας) και περιλαμβάνουν μπούρδες περί «νέας» πρόκλησης των βορείων γειτόνων μας. Πρόκειται για διαφημιστικό έντυπο (και όχι βέβαια επίσημο χαρτονόμισμα) και στιγμιότυπο (screenshot) από ταινία του Τεν-Τεν (!) αντίστοιχα, αμφότερα περασμένων δεκαετιών.

Ανανέωση 16-04-2013:

Δ) Για «νέο» επικίνδυνο ιό υπολογιστών και λίγα λέω. Πρόκειται για υπερνέο, υπερεπικίνδυνο υπεριό, ο οποίος σύμφωνα με τις αναρτήσεις και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που πάνε κι έρχονται και ξαναπάνε και ξανάρχονται, είναι πολύ πονηρός και το «παίζει» καρτ-ποστάλ που καταφθάνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από διεύθυνση φιλικού προσώπου, απειλώντας να καταστρέψει τον σκληρό μας δίσκο, το PC μας, τον Παγκόσμιο Ιστό, την υφήλιο, την στρατόσφαιρα, the President of the United States of America κτλ κτλ. Μόνο που, ακόμα κι αν υπήρξε τέτοιος ιός, δεν απειλεί κανέναν και δεν είναι νέος. Είναι ήδη πενταετής και με το μυαλό που έχουν ορισμένοι στο διαδίκτυο, θα γίνει δεκαπενταετής (όπως ο πλοίαρχος) και τελικά εκατονταετής (όπως ο πόλεμος). Όπως σωστά τονίζει το blog Κωλοτούμπες που επισημαίνει την ψευτιά, εννοείται ότι δεν ανοίγουμε ό,τι να ‘ναι από όποιον να ‘ναι και (προσθέτω εγώ) ρίχνουμε και κανένα κράξιμο σ’ όποιον φίλο μάς στείλει ό,τι να ‘ναι…

Ε) Για «αγγέλους» που εμφανίστηκαν σε αναμνηστική φωτογραφία πιστών που πήγαν για προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Πρόκειται για κάκιστη (και γι αυτό γελοία) φωτοσοπιά. Τα αγγελάκια είναι διαφόρων μεγεθών, αλλά όλα πανομοιότυπα. Καμιά πρωτοτυπία ο απατεώνας, με το ίδιο εικονίδιο έκανε παιχνίδι. Γενικά, η δήθεν «σύλληψη» στο φιλμ φαντασμάτων, ψυχών και άλλων μεταφυσικών είναι για γέλια, εκτός κι αν είστε Ινδιάνοι (αυτοί πίστευαν ότι η φωτογραφική μηχανή σού παίρνει την ψυχή και την βάζει στο χαρτί). Όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό γελούν ήδη, αλλά και οι πιστοί καλά θα κάνουν να προσέχουν. Ο Θεός δεν κάνει θαύματα της πεντάρας…  Η λίστα θα ανανεώνεται και η παρούσα ανάρτηση θα ταχυδρομείται σε όποιον μελλοντικά αναδημοσιεύει αυτές τις …, θέτοντάς τον προ των ευθυνών του.

 

2 σχόλια:

Αυτόλυκος είπε...

Νά υποθέσω ότι κάποια blogs έχουν πουληθεί, ή έχουν "πουληθεί"? Πάντως τώρα τελευταία πολλά από αυτά λειτουργούν μέ κάπως διαφορετικό τρόπο. Παρατηρώ κάτι σάν ανταγωνισμό τού ποιός θά ανεβάσει περισσότερα άρθρα, κι ας είναι ό,τι νάναι. Πολλά είναι αυτά τά οποία λειτουργούν μόνο μέ copy-paste, καί ούτε κάν σχολιάζουν τό άρθρο πού ποστάρουν. Ούτε καί ασχολούνται μέ τά (σοβαρά τουλάχιστον) σχόλια τών αναγνωστών.
Καθώς οι αναρτήσεις τους προέρχονται από τά μεγάλα δημοσιογραφικά blogs, κι εφ΄όσον οι ίδιοι δέν κάνουν κάποιο σχόλιο ή υπόδειξη, αναπαράγουν, ηθελημένα ή όχι, τήν συστημική προπαγάνδα. Είναι πάρα πολλά τά προβοκατόρικα άρθρα πού αναρτώνται, καί δέν είναι εύκολο νά αντιμετωπισθούν όλα. Προφανώς είναι πολλές οι σφηκοφωλιές, άρτια στελεχωμένες, εξοπλισμένες καί καλοταισμένες.
Όσο γιά τά chain-mails, τί νά πεί κανείς? Οί ίδιοι άνθρωποι μού έχουν στείλει πέντε φορές τό ίδιο, ενώ τέσσερις φορές τούς εξήγησα τό τί συμβαίνει. Αμνησία? Βλακεία? Συνδυασμός καί τών δύο? Είναι νά χάνεις τό κουράγιο σου! (Πού λέει ο λόγος). Απλά δέν ασχολούμαι μαζί τους πλέον, ούτε κάθομαι νά γράφω αντιπροπαγανδιστικές αναλύσεις καί νά τούς τίς στέλνω, γιατί είναι χάσιμο χρόνου. Καί τό χάσιμο χρόνου είναι κέρδος τού αντιπάλου.
Γιά τό ερώτημα τού τίτλου, ναί, η βλακεία είναι πράγματι ανίκητη. Ο βλάκας θά σέ κατεβάσει στό επίπεδό του καί θά σέ νικήσει. Έτσι τουλάχιστον είχε πεί ένας αρχαίος φιλόσοφος. Γιά τό συμφέρον,προφανώς τό ατομικό, άστα. Αυτό δυστυχώς κυριαρχεί! Λίγοι πλέον εργάζονται γιά τό συλλογικό καί τό εθνικό. Όσο γιά τήν (κάθε είδους) προβοκάτσια, τήν θεωρώ τό πιό επικίνδυνο "εργαλείο" στά χέρια κάποιου πού ξέρει πώς νά τήν χρησιμοποιεί. Θά δούμε πολλές τέτοιες, καί μάλιστα πολύ σύντομα.

Αριστείδης είπε...

Άψογο σχόλιο.
Άλλα σχόλια μέχρι τώρα ... μηδέν.
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...