Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Φίλε Γιάνη για πες μας: η θεωρία των παιγνίων περιλαμβάνει το κάψιμο του Καρνάβαλου;



Γιάνη να με συμπαθάς, αλλά το δήλωσα από την πρώτη στιγμή: είσαι κομήτης. 

Γιάνη μετά συγχωρήσεως αλλά το φώναξα εξαρχής: είσαι ψυχωσικός. 

Γιάνη εξκιούζ μι αλλά ήτανε φανερό εκ προοιμίου: είσαι ισχυρός διαλύτης (κάτι σαν ακουαφόρτε και βάλε). 

Όλες στο πέταλο αδερφέ μου, μαντζουράνα στο κατώι και κούρευε χελώνες. 

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι κακό από μόνο του. Ακόμα κι ο συνδυασμός τους δεν είναι (κατ’ ανάγκην) κακός. Άλλο είναι το κακό: 

Αδύνατον με λογικά κριτήρια να κατανοήσει κανείς πώς βρέθηκες εκεί, αντιπρόσωπος ενός ένδοξου λαού σε κρισιμότατη καμπή της ιστορίας του. Ποιος σ’ έβαλε να διαπραγματεύεσαι τις τύχες εκατομμυρίων ψυχών με τους τοκογλύφαρους. Ποιος σε τοποθέτησε μπροστάρη στην αντιπαράθεση με τους Τραπεζίτες. 

Γιατί μην μου πεις φίλε (το εννοώ) Γιάνη ότι βρέθηκες εκεί από τύχη (καλή ή κακή αδιάφορο). Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως ήτανε θέλημα Θεού ή ότι έτσι τα ‘φερε ο διάβολος. Μαθηματικά κατέχεις και ξέρεις πως είναι αμελητέο τέτοιο τυχαίο ενδεχόμενο, θεολογία κατέχω και σε διαβεβαιώνω ότι ούτε ο Θεός ούτε ο διάβολος θα ανακατεύονταν ποτέ. 

Κάτι άλλο συνέβη Γιάνη, κάτι απλούστερο. 

Άνθρωπος(-οι) έβαλε το χεράκι του. Με σχέδιο και προοπτική. Τι σχεδίασε και τι θα πετύχει ... θα σε γελάσω. 

Δεν ξέρω φίλε (επιμένω) Γιάνη τι λένε οι μαθηματικές σου θεωρίες. Δεν ξέρω αν περιλαμβάνουν μαύρα πρόβατα, εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους. 

Ξέρω όμως ότι αυτή η περιβόητη «διαπραγμάτευση» κατήντησε γυφτοπανήγυρις, τσίρκο, καραγκιόζ μπερντές. 

Κατήντησε καρναβάλι Γιάνη, στου οποίου τη λήξη (σου θυμίζω) καίνε τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Δεν τον χρειάζονται πια, τον επόμενο χρόνο φτιάχνουν άλλον... 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι, ετσι... με τα λιγα μαθηματικα μου και την ελαχιστη θεολογια μου καταληγω στο συμπερασμα πως οποιος θυμαται να ξεχναει συνεχως ενα "ν" απο το ονομα του ειναι ειτε Καραγκιοζης ειτε Χατζηαβατης - σε καθε περιπτωση για τον μπερντε...

ΗΜΙ-ΠΑΡΑΦΡΩΝ