Γράφει ο Αυτόλυκος.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια η ανάπτυξη της τεχνολογίας ήταν αλματώδης, κατακόρυφη, έως και … αδικαιολόγητη! Ξεκινά από την κατασκευή τού πρώτου τρανζίστορ και φθάνει στην νανοτεχνολογία. Βλέπουμε συνεχείς εφευρέσεις, οι οποίες όμως έχουν κάτι πολύ περίεργο.
Δεν έχουν εφευρέτες!
Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Και όμως είναι.
Π.χ. ποιός είναι ο εφευρέτης τού τρανζίστορ; Μην βιαστείτε να πείτε η Bell. Πράγματι, στα εργαστήρια της Bell κατασκευάστηκε το πρώτο τρανζίστορ. Άλλο όμως η κατασκευή, κι άλλο η εφεύρεση. Πουθενά δεν αναφέρεται εφευρέτης ή ερευνητική ομάδα με το όνομα τού επικεφαλής της ομάδας. Δεν υπάρχει κατοχύρωση δικαιωμάτων, δηλαδή πατέντα. Γι αυτό υπάρχουν πολλές κατασκευάστριες εταιρείες, χωρίς όμως να κατασκευάζουν κατόπιν αδείας ή να πληρώνουν δικαιώματα.
Το ίδιο συνέβη με τα τσιπ, τις ακτίνες Laser, τα ανθρακονήματα (Kevlar) και τις οπτικές ίνες. Η πιθανότητα ταυτόχρονης ανακάλυψης και παραγωγής από διαφορετικές εταιρείες, που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες, και μάλιστα την ίδια ημερομηνία, νομίζω ότι είναι μηδενική. Υπάρχει η άποψη ότι κάποιος «κύκλος» την διέθεσε ταυτόχρονα, ή κάποιοι «κύκλοι» αναλόγως των προτιμήσεών τους. Μία άλλη άποψη είναι αυτή της εφαρμογής αντίστροφης μηχανικής σε UFO πού συνετρίβησαν. Τόσα πολλά όμως συνετρίβησαν, και σε τόσες χώρες; Και την ίδια περίπου εποχή; Και η αντίστροφη μηχανική λειτούργησε με την ίδια ταχύτητα; Κάπως δύσκολο! Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνον η προέλευση και η ανάπτυξή της, αλλά κυρίως οί επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή. Σίγουρα έχουμε όφελος σε πολλές περιπτώσεις. Πολλά είναι αυτά πού γίνονται πιο εύκολα, και με μεγάλη οικονομία χρόνου. Το αν ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται εποικοδομητικά, είναι άλλο θέμα. Παράλληλα αυξήθηκαν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων λόγω μείωσης του κόστους. Αν πολλές από αυτές «ξέχασαν» να μειώσουν τις τιμές, γιατί επεδίωξαν το υπερκέρδος, τι να κάνουμε ... ανθρώπινα τα λάθη!
Άμεση ήταν η εφαρμογή της στην πολεμική βιομηχανία, αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες. Αυτές, δυστυχώς και πολύ κακώς, είχαν πάντα διπλό ρόλο. (Το «κακώς», ως προς την κατασκοπία πολιτών χωρίς καμία διάκριση). Με την τεχνολογική εξέλιξη το έργο τους γίνεται πολύ πιο εύκολο. Παλαιότερα μετέτρεπαν εξ αποστάσεως τα ηχεία συσκευών ήχου σε μικρόφωνα. Σήμερα αρκεί μία ακτίνα Laser να ακουμπήσει το τζάμι τού παραθύρου. Οι οθόνες LED είναι εν δυνάμει κάμερες. Οι Web κάμερες ενεργοποιούνται χωρίς καμία ένδειξη. Γι αυτό καλό είναι να αποσυνδέονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Οι εκτυπωτές, στο επάνω αριστερό μέρος τής σελίδας, εκτυπώνουν τον σειριακό αριθμό τους. Είναι ορατός μόνο με ειδική διάταξη δώδεκα λυχνιών υπερύθρων. Έχουν γίνει και επιθέσεις hacking μέσω εκτυπωτών.
Όλα αυτά, λίγο - πολύ, είναι γνωστά καί αντιμετωπίζονται. Ένα από τα χειρότερα, πού ήδη έχει αρχίσει η εφαρμογή του, αφορά στα τσιπ RFID. Δείτε πόσο εύκολο είναι να υποκλέψει κάποιος τα στοιχεία πιστωτικής κάρτας, σε αυτό το video.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μετακινήσεις μας μπορούν πολύ εύκολα να καταγράφονται από ανάλογους ανιχνευτές, εάν έχουμε μαζί μας πιστωτική κάρτα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο ή (προσεχώς) νέου τύπου ταυτότητα.
Δείτε ένα εξαιρετικό video - καμπάνια κατά των RFID. (Προπαγάνδα πού «σκοτώνει» είναι, αλλά αφού είναι για καλό σκοπό, προσωπικά την αποδέχομαι).
Στις κάρτες που δίνουν στοιχεία για τον κάτοχό τους περιλαμβάνονται και οι κάρτες αγορών των supermarket. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν (και αυτές) στοιχείο δημιουργίας ψυχολογικού προφίλ. Το ενδιαφέρον των υπηρεσιών δεν εστιάζεται στο παρελθόν τού καθενός (τους είναι γνωστό εξάλλου), αλλά στο τι είναι ικανός να κάνει κάποιος. Εφαρμόζουν δηλαδή το «προλαμβάνειν» αντί του «θεραπεύειν».
Σε αυτό τους βοηθά και ένα καινούργιο εργαλείο. Οι νέου τύπου μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι μπορούν και μεταδίδουν στοιχεία. Έτσι γίνεται γνωστό πόση ώρα είμαστε στον υπολογιστή ή βλέπουμε τηλεόραση κλπ. Δέχτηκα τηλεφώνημα από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μου πρότεινε να αντικαταστήσει τον μετρητή τής ΔΕΗ, λέγοντας ότι ο νέου τύπου εξοικονομεί ρεύμα κλπ. Η απάντηση που τους έδωσα δεν γίνεται να γραφτεί εδώ.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ανακοινώθηκε ότι σύντομα, (ακόμη να γίνει), το κόστος διοδίων των εθνικών οδών θα υπολογίζεται με βάση την απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, από την είσοδό του στην εθνική οδό έως και την έξοδό του.
Αυτό, «για να είναι δικαιότερη η χρέωση» και ... λοιπές γνωστές αρλούμπες. Υποτίθεται ότι ανιχνευτές θα σκανάρουν την πινακίδα κατά την είσοδο, και η χρέωση θα γίνεται αυτομάτως με δεύτερο σκανάρισμα στον σταθμό διοδίων. Είδατε κάποιο τέτοιο μηχάνημα; Ούτε και θα δείτε. Κι όμως ήδη υπάρχει κάτι, μερικά χρόνια μετά την ανακοίνωση.
Κατά την είσοδο και έξοδο σε εθνικές οδούς, λεωφόρους, αλλά και πολλούς κεντρικούς δρόμους, παρατηρήστε κάποια τετράγωνα περιγράμματα στην επιφάνεια της ασφάλτου. Διακρίνονται από το πιο σκούρο χρώμα της ασφάλτου. Είναι μεγάλου μεγέθους και καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την λωρίδα κυκλοφορίας. Σε κάθε λωρίδα υπάρχει κι από ένα. Υποχρεωτικά το αυτοκίνητο θα περάσει από πάνω τους.
Τα περιγράμματα αυτά περιέχουν ένα είδος πηνίου. Έτσι τουλάχιστον μοιάζει. Τοποθετήθηκαν με τον εξής τρόπο: Ειδικό μηχάνημα, με ατσάλινο τροχό, κόβει την άσφαλτο στο σχήμα τού περιγράμματος. Αφαιρείται το κομμένο τμήμα. Τοποθετείται το πηνίο. Προστίθεται άσφαλτος για να καλύψει το κενό. Επειδή η προστιθέμενη άσφαλτος είναι καινούργια και αυτή του δρόμου παλαιότερη, το περίγραμμα διακρίνεται.
Βασικά το πηνίο είναι ένα είδος δέκτη. Μένει λοιπόν να βρεθεί ο πομπός. Δεν είναι μακριά. Είναι κάτω από το καπό τού αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα στον εγκέφαλο (πλακέτα) της αντλίας καυσίμων (injection). Είναι ένα τσιπ, το οποίο αν αφαιρεθεί παύει και η λειτουργία της μηχανής. Το τσιπ αυτό εκπέμπει ένα σήμα, το οποίο δείχνει τον αριθμό πλαισίου. Άρα και την αντίστοιχη πινακίδα, επομένως και το δρομολόγιο του αυτοκινήτου.
Για να τοποθετήσουν το συγκεκριμένο τσιπ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζήτησαν και έλαβαν επιδότηση!
Μήπως τελικά αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που δόθηκαν κίνητρα όπως αυτό της απόσυρσης και των μειωμένων τελών κυκλοφορίας;